Hvad er frie A-kasser

frie a-kasse

Frie A-kasser er en bestemt type A-kasse, der er uafhængig af branche, fag, politik og fagforeninger. Vilkårene er de samme, som ved traditionelle A-kasser, og alle kan blive medlem af en fri A-kasse. De kaldes også for gule A-kasser pga. det manglende politiske tilhørsforhold. Medlemsprisen i en fri A-kasse er ofte billigere, og du kan trække kontingentet fra i skat. Medlemmerne i fri A-kasser er lønmodtagere fra alle brancher og politiske tilhørsforhold.

Hvad er frie A-kasser?

Når du arbejder i en branche eller inden for et bestemt fag, er der ofte både fagforeninger og A-kasser, der er tilknyttet. Det vil sige, det er foreninger, der arbejder specifikt for den branche eller det fag. En A-kasse inden for et bestemt fag eller en branche har fokus på netop det område. Ofte vil denne type A-kasse arbejde samme med en bestemt fagforening inden for samme fag eller branche.

En fri A-kasse – ofte også kaldet en gul A-kasse – er en A-kasse, der arbejder uafhængigt af branche og fag. Den løser de samme opgaver som en traditionel A-kasse – dvs. støtter dig økonomisk og evt. rådgivningsmæssigt, når du står uden job. Vilkårene er de samme og dagpengesatsen den samme som i øvrige A-kasser. Frie A-kasser samarbejder dog som regel ikke med specifikke fagforeninger og er politisk uafhængige.

frie a-kasse

Frie A-kasser er kort sag:

  • det samme som gule A-kasser
  • typisk ikke tilknyttet fagforening
  • som regel ikke politisk afhængige

Hvad koster det at være medlem i en fri A-kasse?

Medlemskab af en fri A-kasse ligger på ca. 400-500 kr. om måneden. Ofte vil den billigste frie A-kasse være lidt billigere end en traditionel A-kasse. Kontingentet er skattefrit – det vil sige, du kan trække det fra i skat. Dit kontingent indberettes automatisk til skat, så du behøver ikke foretage dig noget for at opnå skattefordelen. Du kan selv indtaste i forskudsopgørelsen, hvis du ønsker at få fradraget tidligere.

En fri A-kasse kan ofte være billigere end fagspecifikke A-kasser, fordi du i de fleste ikke kan få karriererådgivning og coaching til at finde et nyt arbejde. Du kan heller ikke benytte dig af din arbejdsplads’ tillidsrepræsentant (medmindre denne selv tilbyder dig det) Er du samtidig medlem af en fri fagforening – en gul fagforening – frasiger du dig desuden retten til at strejke, fordi din fagforening ikke laver overenskomster.

Hvem er medlem af gule A-kasser?

Mange studerende vælger at blive medlem af fri A-kasser, mens de færdiggør studiet. De er på den måde i gang med at optjene deres dagpengeret, uden at det går for meget udover den ofte stramme økonomi.

Personer, der ønsker en politisk uafhængig A-kasse, skifter ofte til en fri A-kasse. Ligesom de, der har oplevet manglende støtte fra eksisterende A-kasse eller bare gerne vil spare lidt på kontingentet, vælger at gå over til en såkaldt gul A-kasse.

Frie A-kasser er åbne for alle, og vilkårene for medlemskab og udbetaling af dagpenge er de samme som i alle andre A-kasser. Du kan til enhver tid skifte til en fri A-kasse – også selvom du beholder din nuværende fagforening.